Over Gerda Bosshardt


Afbeelding Gerda - Therapie Tienhoven
  • Aandachtgericht
  • Partner- relatietherapie
  • Traumabehandeling (EMDR)
  • Kort- en langerdurend

Sinds 2002 ben ik werkzaam als vrijgevestigd psychotherapeut, trainer en coach.

Ik heb in de loop van de tijd diverse opleidingen gevolgd. Dit geeft mij mogelijkheden om mensen met uiteenlopende hulpvragen en klachten in behandeling te nemen. Ik heb mij de laatste jaren verdiept in het geven van aandachtgerichte therapie en coaching, ook wel Mindfulness genoemd. Het is een combinatie van een meditatieve benadering en cognitieve methodieken. Mijn ervaring is dat mensen veel profijt van deze behandeling kunnen hebben. Het is een manier van werken waar ik veel affiniteit mee heb. Inmiddels ben ik ook gecertificeerd Compassie trainer. EMDR is een methodiek waarvan ik, vanwege de positieve effecten, graag gebruik maak in een behandeling. Ik ben een gecertificeerd EMDR practitioner therapeut.

In mijn eigen leven houd ik balans door te ontspannen en te genieten van muziek, mindfulness, sporten en lezen, alleen en samen met anderen.

Mijn aanpak


Een probleem of stoornis is in mijn visie altijd een combinatie van het aanwezig zijn van iets wat je níet wilt, en dat er wel is (bv angst, depressie) en iets wat je wél wilt maar wat er niet of te weinig is (relaties, kwaliteit van leven, plezier). Onze reactie als mens is vaak om in verzet te gaan tegen dat wat er is (proberen het weg te krijgen, er niet aan denken) ofwel té hard ons best gaan doen om het te verbeteren. We zoeken afleiding in leuke dingen doen, gaan dapper doen, of harder werken.

In de therapie of coaching zullen we in kaart brengen welke dingen er zijn, die je graag anders wilt: waarvan wil je minder, waar wil je vanaf en waar wil je juist méér van? Welke zaken belemmeren je, welke factoren kunnen je helpen te bereiken wat je wilt zodat je meer balans ervaart tussen denken, voelen, lichamelijke gewaarwordingen en doen. Zodat je vrijer kunt bewegen en met meer energie en plezier je leven kunt leiden.

Ik stel binnen de GGZ een diagnose conform het classificatiesysteem van de DSM-V, al dan niet gebaseerd op aanvullende psychodiagnostiek in de vorm van vragenlijsten. Belangrijker vind ik in alle gevallen, dat we samen onderzoeken hoe de klachten zijn en blijven ontstaan en hoe deze te doorbreken. Welke factoren houden je probleem in stand, waarin wil en kun je groeien en hoe motiveer je jezelf tot verandering?

Ik zie de gesprekken als een samenwerking: ik ben actief aanwezig in de gesprekken en verwacht ook van de cliënt een actieve houding, zodat we tot een optimale samenwerking komen. In de gesprekken doen we – indien gewenst- korte meditatie oefeningen.